Míša Stein vítězí ve STAMAT lize

Shrnutí Kamči Steinové

V sobotu 8. 6. 2019 si 23 dětí přijelo zahrát poslední STAMAT turnaj v sezoně 2018/2019. Hrálo se na 9 kol tempem 2×15 minut.
Turnaj byl netradiční díky tomu, že v hrací místnosti stálo piano, na které nám všem zahráli Kuba Voříšek a Patricie Fuxová. Některé děti sice místo poslouchání libých tónů, které se linuly z piana, daly přednost osvědčenému cajdáku, který doprovází hraní hry Geometry Dash, ale většina dětí i rodičů oba protagonisty odměnila potleskem a dožadovala se po každé skladbě přídavku. Někdo obdivuje Mozarta, jiný obdivuje disharmonii projevů skákající kostky. Každý jsme nějaký. 🙂 Ale šachy milujeme všichni!

První místo opět vybojoval Míša Stein. Získal 8,5 bodu. Remizoval pouze se mnou (Kamčou Steinovou). Před partií jsme se dohodli, že budeme úmyslně bojovat až do holých králů. „Teď zahraj Va4, abychom si vyměnili věže,“ řekla jsem Míšovi. Takto jsme si u partie radili. V koncovce mi zbyli dva pěšci a vyhraná pozice a Míšovi jeden pěšec a prohraná pozice. „Kami, nezradíš mě, že ne? Dáme remis, že jo?“ ujišťoval se Míša. Já jen přikývla na souhlas. O pár tahů později nám skutečně zbyli jen králové, a tak jsme si zapsali půlbod. „To není fér! Vy jste to měli domluvený!“ řekl jeden z šachistů, co seděl na druhé šachovnici a bedlivě pozoroval naši partii. No jo, my, jako sourozenci, si remízy dáváme rádi, protože kdyby jeden porazil toho druhého, prali bychom se a při tom bychom si vzájemně nadávali. 🙂 Ostatní soupeře Míša kosil. Vyhrál nad Míšou Blahošem, Filipem Bláhou, Adamem Handlem, Danem Zemanem, Boříkem Antošem, Patricií Fuxovou, Kubou Matějem Pejšou a Jáchymem Slánským.

jsem obsadila druhou příčku s 8,5 body. V prvním kole jsem porazila Kryštofa Babiaka. Kryštof pěkně rozehrál zahájení, jenže ve střední hře začal přehlížet figury.  Ve druhém kole jsem si zahrála proti Danu Zemanovi. Zahájení se mu celkem povedlo, měl menší útok na mého krále. Přesnou obranou jsem se však z jeho hrozeb vysmekla, udělala si rošádu a dostala se k nemilosrdnému útoku, který soupeř neustál a vzdal se. Třetí utkání mi přisoudilo Patricii Fuxovou. Patricie udělala několik hrubých chyb, takže jsem ji jednoduše přehrála. Ve čtvrtém kole jsem plichtila s Míšou Steinem. V pátém kole jsem vyhrála nad Boříkem Antošem. Ten si se mnou připsal první turnajovou porážku. Zahájení i střední hru hrál rozvážně a klidně, v koncovce však zazmatkoval, dělal chyby a prohrál. Z šestého utkání s Filipem Bláhou  jsem vzešla jako vítěz já. Filip udělal hrubku až v koncovce. V sedmém kole jsem se střetla s Jáchymem Slánským. Jáchym se také dopustil hrubky až v koncovce, jinak se držel. V osmém kole se mi postavil Filip Žvejkal. Tady jsem nějaké zvláštní problémy neměla. V posledním utkání jsem usedla proti Míšovi Blahošovi. V této partii jsem už moc nedávala pozor, ale přesto jsem zvítězila. Je dobře, že se Míša umístil na prvním místě. Zase jeho partie byly lepší než ty moje.

Na čtvrté místo se vyhoupl Filip Bláha, ale mezi chlapci skončil na třetí příčce. Podařilo se mu vyhrát s Jirkou Vaňkem, Tomášem Zemanem, Patricií Fuxovou, Lukášem Machyánem, Adame Hnadlem a Kubou Matějem Pejšou. Naopak musel sklonit krále před Míšou Steinem, mnou a Danem Zemanem. Na tomto turnaji se Filipovi vážně dařilo.

Patricie Fuxová se vyšvihla na pátou pozici s 5 body. Dokázala porazit Davida Matouška, Kubu Matěje Pejšu, Pavla Matouška, Adama Handla a Matěje Votočka. Patricie si zároveň došla pro diplom za druhé místo v kategorii dívek. Patricie zaznamenala lehce nadprůměrný výkon.

Umístění ostatních stamaťáků si můžete prohlédnout v tabulce:

Jáchym Slánský 6. místo; 5 bodů
Adam Handl 7. místo; 5 bodů
Lukáš Machyán 9. místo; 5 bodů
Míša Blahoš 11. místo; 4,5 bodu
Pavel Matoušek 14. místo; 4 body
David Matoušek 16. místo; 4 body
Zdeňka Dufková 17. místo; 4 body
Jirka Vaněk 20. místo; 3 body
Ondra Roháč 22. místo; 2 body

20. otevřený turnaj Šachové školy STAMAT vyhrál Michael Stein s 8,5 body před Kamilou Steinovou také s 8,5 body a před Danielem Zemanem se 7 body. Třetí z chlapců byl Filip Bláha s 6 body.

Nejlepší chlapci (FOTO: Anežka Vlková)

Mezi dívkami zvítězila Kamila Steinová s 8,5 body, na druhém místě skončila Patricie Fuxová s 5 body a třetí pozici obsadila Zdeňka Dufková s 4 body.

Nejlepší dívky (FOTO: Anežka Vlková)

V kategorii dětí bez ela kraloval Tomáš Zeman s 5 body. Druhé místo připadlo Michalu Blahošovi a na třetí příčku dosáhl Matěj Votoček.

Nejlepší hráči v kategorii bez ela (FOTO: Anežka Vlková)

Jak už jsem výše psala, jednalo se o poslední STAMAT turnaj v letošní sezoně, tudíž se vyhlásil vítěz STAMAT ligy. STAMAT ligu ovládl zcela zaslouženě Míša Stein. Druhé místo jsem brala já a na třetí pozici se dotáhl Ondra Hrabě. Každý, kdo ve STAMAT lize skončil do desátého místa, obdržel medaili, plechovku coly nebo fanty, propisku a věcnou cenu.

Nejlepší hráči STAMAT ligy (FOTO: Anežka Vlková)

Chtěla bych poděkovat všem rozhodčím a organizátorům, kteří tento turnaj uspořádali. V nejbližší době nás čeká velmi důležitá šachová akce. Krajský přebor mládeže, který se uskuteční 22.-23. 6. 2019 v Mělníku. Držte stamaťákům palce, ať jich co nejvíce postoupí na Mistrovství Čech!

Autorka článku: Kamča Steinová

Příspěvek byl publikován v rubrice Šachové turnaje a jeho autorem je Patrik P.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Míša Stein vítězí ve STAMAT lize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..